Yosun esaslı mikroalglerin arılar için önemli bir besin kaynağı olabileceği ortaya çıktı.

Yosun esaslı yem, arı kolonilerinin korunması ve sürdürülebilirlilik için önemli bir paya sahip. İklim değişikliği ve insan kaynaklı olumsuz etkiler çiçekli bitkilerin sayısını ve çeşitliliğini azaltıyor. Bu durum da arıların hayatlarını sürdürmelerini zorlaştırıyor. Arılar gezegenin devamlılığı ve gıda üretiminin temelinde önemli bir role sahip. Patojenler, parazitler, pestisitler gibi mevcut faktörler etkisini artırdığı için dünyanın birçok bölgesinde önemli arı kolonileri yok oldu. Sonuç olarak birçok arı türü yok olduğu için doğal olarak elde edilen çiçek poleninin yerini almak üzere tasarlanmış ek yemler alıyor.

İlginizi Çekebilir  Kanser tedavilerinde kullanılabilir; Dünya'da tek Denizli'de olan bitki türü bulundu

Arı kolonilerine mikroalg çözümü

Yosun esaslı bu ek yemler, tipik olarak buğday, soya, mercimek, maya ve süt proteinleri gibi içeriklerden elde ediliyor. ABD Tarımsal Araştırma Servisi’nden bilim adamlarına göre, bu tür besinler temel maddeler ve antioksidan yönünden eksik olabilir. Bunu göz önünde bulunduran araştırmacılar, yerine bir tür mikroskobik mavi-yeşil alg olan spirulina’ya baktılar. Bal arılarında olan bağışıklık fonksiyonu, protein sentezi, koloni büyümesi için gerekli amino asitlerin ve mikroalglerin yüksek olduğunu buldular. Ayrıca faydalı bağırsak bakterilerinin büyümesi için gerekli prebiyotikleri içerdiğini de tespit ettiler. En önemli dikkat çeken ayrıntıysa yosun esaslı bu ek yemleri, su ve güneş ışığından biraz daha fazlasını gerektiren sığ havuzlarda sürdürülebilir şekilde yetiştirilebilir. Bilim adamları şimdi, yakınlardan gelen bal arılarının spirulinadan yapılmış bir yem ürününe gelip gelmeyeceğini görmek için testler yapmayı planlıyorlar. Ayrıca, özellikle arı yeminde kullanılmayı amaçlayan yeni mikroalg türleri geliştirmeye çalıştıklarını ifade ettiler.