Hayal gücünde sınır tanımayan mimari tasarım dünyasında, bu kez de eski bir matbaa binasının alışılmışın dışında bir yapıya dönüşümüne şahit oluyoruz.

Hollanda’daki Brakkenstein Parkı’nda bulunan 1930’lardan kalma eski bir matbaa binası, EVA Mimarlık tarafından; bir yemekhane, arşiv ve ofis alanına dönüştürüldü. Yenilenen bina, bir bakım evine ek bir kısım olarak kullanılıyor ve hem bölge sakinleri hem de personeli için gerekli olan işlevleri barındırıyor. Bölge sakinleri olmayanlar için de bir restoran tasarımının eklendiğini görüyoruz.

1/12

Eski Matbaa Binası Son Haliyle Şaşırtıyor

EVA mimarları, baskı binasının mekansal veya işlevsel değeri çok az olan ve işlevini yitiren bölümlerinden birini kaldırmaya karar verdi. Böylelikle bina “soyulmuş” ve mimarisi için değerlendirilen ilk biçimine yakın bir hale geri dönmüş oldu. İki binadaki yaş ve stil farkını açıkça gösteren, önceden mevcut hacme bitişik yeni bir yapı inşa edildi. Zemin katı, gün ışığına erişimi en üst düzeye çıkarmak ve parkın tam bir görünümünü sağlamak için mümkün olduğunca şeffaf şekilde tasarlandı.

İlginizi Çekebilir  Sürdürülebilir mimari örneği; eski çelik fabrikasının modern sanat galerisine dönüşümü

Açık / kapalı kontrastın ritmi ve kullanımı, bir tasarım plakasına benzeyen kapalı parçalar, binanın geçmişteki kullanımına atıfta bulunarak, genel tasarımda oldukça göze çarpıyor. Eloksal bronz rengi ana yerleşim kısmın çerçevelerine yansıyor ve renk binanın ahşap özelliklerine uygunluk gösteriyor. Üst katta ise, ana binaların çerçeveleri ile aynı malzeme olan eloksallı alüminyum çıtalar bulunduğunu görüyoruz. Ofisler de, tasarım ve materyalizasyonda tüm işlevlerin tanınabildiği bu katta yer alıyor. Eski halinden eser kalmayan bina, bu güzel fikirle adeta yeniden doğmuşa benziyor. Ayrıca güzel de bir ileri dönüşüm örneği sergiliyor.